Черни точки, акне и петна: каква е разликата и как да се борим с тях? Черни точки, акне и петна: каква е разликата и как да се борим с тях?

Черни точки, акне и петна: каква е разликата и как да се борим с тях?

Борите се с кожните дефекти, но не сте сигурни какви са или каква е причината за тях? Прочетете, за да разберете важните разлики между черните точки, петната и акнето.

Черни точки, акне и петна: каква е разликата и как да се борим с тях?

*Кожните дефекти* могат да влошат Вашия тен и дори да повлияят върху самочувствието Ви. Независимо дали само понякога имате *черни точки* или дълго време се борите с кожни проблеми, е важно да разберете с какви *дефекти* си имате работа.

Каква е разликата между черните точки и другите петна?

Всички кожни дефекти променят тена, но докато някои изглеждат червени и раздразнени, други са по-малко забележими. *Черните точки* са причинени от *запушени пори*. Те са точно под повърхността на кожата и, както подсказва името, имат *черен връх*. За разлика от други видове петна, те са отворени, което означава, че когато въздухът излезе на повърхността, порите стават черни. *Белите черни точки* са подобни на черните черни точки, тъй като са причинени от запушени пори, но в този случай те са напълно под повърхността на кожата. Въздухът не може да стигне до тях, така че те са със същия цвят като кожата Ви, но образуват малка, понякога болезнена бучка. *Акнето* се образува дълбоко под повърхността на кожата. Причинените от акне подутини са придружени от болезнено усещане за пулсиране и за разлика от обичайните *пъпки*, те нямат връх. Акнето е свързано и с хормонален дисбаланс. В такъв случай, ако сте предразположени към образуване на акне, често ще го получавате по време на менструация и то обикновено се появява в долната част на лицето, около брадичката и челюстта. Никога не изстисквайте пъпките, защото лесно могат да се инфектират. Обикновените пъпки се наричат пустули. Те са твърди, червени и често имат бяла или жълта среда, която сякаш Ви моли да я изстискате. Разбира се, най-добре е да устоите на това изкушение, защото то може да доведе до образуването на белези.

Най-добрият начин да се справите с черните точки, акнето и пъпките

Вашите ежедневни навици могат да оказват огромно въздействие върху кожата Ви. Използването на нежен почистващ препарат като гела за почистване Garnier-ovog Pure Active (Pure Active Cleansing Gel) сутрин и вечер ще осигури добра основа за грижата за лицето. Трябва да помислите и за добавяне на тоник, съобразен с типа на кожата Ви, към ежедневния ви ритуал на грижа, тъй като това ще Ви помогне да премахнете мръсотията, мазнините и мъртвите клетки по повърхността на кожата. Хидратиращият крем е друго важно нещо, защото сухата кожа може да доведе до дразнене и да влоши появата на пъпки – опитайте лек хидратантен крем, който е съобразен с типа на кожата Ви. Той ще Ви осигури дълготрайна хидратация, без да блокира порите. И накрая, трябва да въведете слънцезащитен крем като част от редовната сутрешна грижа за кожата. За допълнителна грижа няколко пъти седмично препоръчваме да използвате маска за лице, за да запазите кожата свежа и да я ревитализирате. Мека маска с глина, съдържаща въглен, като Pure Active 3in1Charcoal, ще извлече по естествен начин замърсяванията и излишната мазнина, което помага да се предотврати появата на черни точки. Освен това можете да я използвате като пилинг и като почистващо средство! Като решение на по-конкретен целеви проблем можете да използвате и маска за пилинг Pure Active (Pure Active Peel) веднъж или два пъти седмично.

Разбирането за кожата Ви е първата стъпка към решаването на проблема с черните точки, акнето и пъпките. След като научите терминологията, е време да започнете с редовна грижа за кожата, за да поддържате кожата си хидратирана и балансирана, което в крайна сметка улеснява решаването на проблемите, когато се появят.