Слънцезащитен крем: защо е важен дори когато имате по-тъмен цвят на кожата Слънцезащитен крем: защо е важен дори когато имате по-тъмен цвят на кожата

Слънцезащитен крем: защо е важен дори когато имате по-тъмен цвят на кожата

Някои смятат, че не се нуждаят от слънцезащитен крем, ако имат по-тъмна кожа. Истината е, че всеки трябва да се защитава от слънцето, независимо от цвета на кожата.

Слънцезащитен крем: защо е важен дори когато имате по-тъмен цвят на кожата

Кой трябва да използва *слънцезащитен крем*? Оказва се, че отговорът е *всички*. Независимо дали имате бледа като алабастър кожа, естествен бронзов тен или по-тъмен нюанс на кожата, е необходимо да защитите кожата си от слънцето, когато излизате навън.

Ако имате тъмна кожа, може да смятате, че Вашият естествен меланин Ви предпазва от слънцето. Вярно е, че този пигмент абсорбира ултравиолетовите лъчи и намалява увреждането от свободните радикали, което прави SPF на *тъмната кожа* до четири пъти по-висок от този при бялата кожа. Но без подходяща защита слънцето все пак може да проникне и да нанесе щети.

Защо трябва да използвам слънцезащитен крем?

Ако имате тъмна кожа и не я защитавате, може да отнеме повече време, докато забележите, но това не означава, че не сте изложени на вредните ефекти на слънцето. В краткосрочен план това може да включва слънчево изгаряне, което може да бъде болезнено и да изсуши кожата Ви. В средносрочен план ще забележите признаци на преждевременно стареене. А в дългосрочен план ефектите могат да бъдат сериозни, като например рак на кожата. Независимо от цвета на кожата Ви, тези ефекти са едни и същи. Прилагането на слънцезащитен крем осигурява на Вас (и на Вашите деца) така необходимата защита.

Какви видове продукти трябва да използвам?

За щастие на всички последните открития оставиха в миналото тежкия и мазен *слънцезащитен крем*, който може би помните от детството си. Минаха времената, когато трябваше да се използват кремове, които омазняват кожата. Днес пазарът предлага много възможности.

За обща употреба

За редовна защита изпробвайте Garnier Ambre Solaire Sensitive Advance SPF 50 200 ml, който не съдържа парфюми или изкуствени оцветители. Той е хипоалергенен и използва немазна, водоустойчива формула.

А за редовна ежедневна защита изпробвайте Garnier Ambre Solaire Super UV дневна защита, обогатен с хиалуронова киселина срещу тъмни петна. Невидимата му текстура е лека и приятна за кожата.

За бонус против стареене

Помислете за многофункционален продукт като Ambre Solaire Sensitive Anti-Ageing Face *Sun Cream* SPF 50 (*Слънцезащитен крем* за чувствителна кожа против стареене със защитен фактор SPF 50). Прекомерното излагане на слънце е една от най-честите причини хората да се борят с преждевременните признаци на стареене. Сега можете да реагирате на този проблем веднага щом се появи. Този продукт съдържа витамин Е и хиалуронова киселина за подобряване на хидратацията на кожата. Резултати: сияен тен с по-малко бръчки. 

Сега, когато знаете колко е важно да защитите кожата си, всичко, което трябва да направите, е да изберете продукт и да започнете със защитата!